x balíček do 5 kg ()
x balík do 10 kg ()
Milí zákazníci,
od 21. prosince do 5. ledna čerpáme síly a užíváme si klidu a pohody v rodinném kruhu. Vašim objednávkám se budeme opět věnovat od pondělí 6. ledna. Byli jste skvělí a my vám přejeme krásné a pohodové svátky!
Tým V PRESU
doprava zdarma
Při objednávce nad 1 500 Kč máte dopravu zdarma. Ať Vám chutná!
Hořčičný olej je zapomenutý poklad
Kdo by si při taboráku ke špekáčku nedal tradiční plnotučnou nebo kremžskou hořčici? Nebo v létě při nakládání okurek nepřihodil do láku hořčičné semínko? Hořčičný olej už ale tak často v naší ledničce nenajdeme. A přitom je to velká škoda, neboť právě tento olej je dnes tak trochu zapomenutý poklad.
Hořčice jako plodina je známá již ze starověkého Řecka a Říma. Už sám Hippokrates o hořčici tvrdil, že má blahodárné léčivé účinky. V Indii je pak hořčičný olej hlavním potravinářským olejem užívaným v kuchyni. U nás v Evropě však na své znovuobjevení teprve čeká.
Tradiční hořčičný olej se lisuje ze semínek bílé hořčice. Náš olej z tmavé hořčice je ale jiný. Lisujeme ho za studena z tmavých českých semen sareptské hořčice Brassica juncea, které mají specifickou pikantní chuť. Sareptská hořčice, nazývaná také černá nebo tmavá hořčice, se správným botanickým názvem jmenuje brukev sítinovitá, a u nás se pěstuje již několik desítek let. Její semena se využívají mimo jiné při výrobě pikantní dijonské nebo kremžské hořčice.
Olej z tmavé hořčice lisujeme za studena z českých semínek, která rostou na polích přímo v srdci Čech, nedaleko hory Říp.
Náš olej obsahuje omega-3 a omega-6 mastné kyseliny ve vhodném poměru, a to zejména kyselinu alfa-linolenovou a kyselinu linolovou. Obě patří mezi esenciální nenasycené mastné kyseliny, které jsou pro naše tělo nezbytné, ale přitom si je nedokáže vytvořit samo. Je také bohatý na vitamín E, který je důležitý přírodní antioxidant.
Má sytě žlutou barvu a výrazné, lehce pikantní aroma. Určitě ho zkuste, pokud máte rádi asijskou kuchyni. Hodí se na marinování masa a na nakládání zeleniny a hub. Díky své jemné pikantní chuti je skvělý k výrobě majonéz, a především zálivek do salátů. Dá se využít i při tepelné úpravě, neboť má jako jeden z mála zvládne i vyšší teplotu, než jiné za studena lisované oleje.
Je výborný doplněk při dietách, neboť zrychluje metabolismus a snižuje pocit hladu.
Také tučnější a hůře stravitelné pokrmy se díky němu lépe tráví. Hodí se i k zevnímu použití při bolestech kloubů a využijete ho také při masážích, kdy skvěle prohřeje svaly a prokrví pokožku. A některé studie dokonce uvádějí, že látky obsažené v oleji také vylepšují plodnost mužů i žen.
Pediatři doporučují hořčičný olej mazat na hrudník u dětí trpícím kašlem. Dříve se z něj dokonce připravovaly olejové zábaly u kašlajících dětí, dnes se doporučuje olejem promasírovat hrudník. Pravidelné užívání také snižuje padání a třepivost vlasů. Výborný je také na otoky po bodnutí hmyzem či zlepšení hojivosti při popáleninách.
Jestli Vás olej z tmavé hořčice zaujal, můžete ho vyzkoušet na jednom z našich receptů a připravit si třeba salát s medovohořčičným dresinkem a kozím sýrem. A dejte nám vědět, jak vám chutnal!
dále
cookies